Dit heeft welliswaar niets met homeopathie te maken, maar is misschien toch goed om je te realiseren.
(Wikipedia) Een schedelelektrode (SE) zijn 2 pinnetjes verbonden aan een draadje die in de hoofdhuid van de baby worden gedraaid tijdens de bevalling, waardoor er een directe registratie mogelijk is van de hartslag van de baby. Voordelen zijn dat de metingen nauwkeurig zijn ongeacht de locatie en beweging van de baby in de buik van de moeder, en dat het op afstand gemonitored kan worden. Nadelen zijn mogelijke pijn aan de baby, infectiegevaar en het kan losschieten.
Voor het aanbrengen van een schedelelektrode is het echter noodzakelijk dat er ontsluiting is, dat de vliezen zijn gebroken en dat het hoofdje vóór ligt. Het kan daarom voorkomen dat de schedelelektrode pas in een later stadium wordt aangebracht.
Afgelopen week had ik een eerste ontmoeting met een kleine jongeman van 4 maandjes oud met ernstige slaapproblemen. In zijn jonge leventje heeft hij al veel meegemaakt. Zo heeft hij onder meer tijdens zijn geboorte een schedelelektrode gekregen. Ik vroeg aan de ouders of hen was uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Dat was niet het geval. Het enige dat ze wisten is dat er een plakkertje op het hoofd van de baby werd geplakt om de hartslag goed te kunnen meten, aangezien de band om de buik steeds afzakte. De eerste keer ‘plakken’ mislukte, de tweede keer bleef hij zitten. Toen ik uitlegde hoe een dergelijke schedelelektrode werkt en dat dit voor de baby heel pijnlijk is, waren ze geschokt.De schedelektrode (ook wel inwendige CTG genoemd) wordt vaak heel onschuldig beschreven als een ‘plakkertje’ dat op (!) de hoofdhuid van de baby wordt bevestigd. Het is echter verre van dat. Het is een scherpe koperspiraal die IN de hoofdhuid van de baby wordt geschroefd. Zonder verdoving. Kan je je voorstellen dat nog niemand jou heeft aangeraakt en dit je eerste ontmoeting is met de buitenwereld? De baby schrikt enorm, de hartslag schiet omhoog en de baby trekt zich weg van de pijn. En dat terwijl het juist moet indalen en zo soepel mogelijk de weg naar buiten wil vinden.Het gebruik van een schedelelektrode begint aardig gemeengoed te worden binnen de ziekenhuizen. Helaas wordt er tijdens de bevalling vaak geen volledige info gegeven over de schedelektrode en krijgen vrouwen dus niet de gelegenheid om een weloverwogen keuze voor of tegen deze ingreep te maken. En dat terwijl Informed Consent officieel verplicht is tijdens een bevalling. Informed consent betekent dat er voorafgaand aan elke medische handeling toestemming aan je wordt gevraagd én dat er wordt uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn.
Voordelen: Het geeft een meer nauwkeurige meting van de hartslag van de baby Geeft meer bewegingsvrijheid tijdens de bevalling (maar dat doet een draadloze CTG ook)
Nadelen: Het is heel pijnlijk en stressvol voor de baby De vliezen moeten worden gebroken, wat de bevalling heftiger maakt voor zowel moeder (weeënstorm) als voor de baby (met hogere kans op medisch ingrijpen) Groter gevaar voor infectie De baby krijgt een wondje op het hoofd dat kan ontsteken of wat zelfs een kaal plekje kan worden De elektrode kan losraken en dan moet de hele procedure opnieuwDaarnaast zijn er vraagtekens te zetten bij het nut van permanente monitoring, aangezien uit onderzoek blijkt dat dit de kans op medisch ingrijpen en keizersnede tijdens de bevalling verhoogt. Maar dat is weer een andere discussie.
Conclusie: laat je goed informeren over het nut en de noodzaak van het plaatsen van een schedelelektrode tijdens de bevalling en leg je wensen hierover vast in je geboorteplan. Met dank aan @Anna Myrte Korteweg, schrijfster van het boek Vrije Geboorte Vrije Geboorte om aandacht te geven aan de elektrode als (geen) plakkertje.