Koorts bij kinderen (tekst Arjen Pasma)
Het meest effectieve middel van het kinderlijf om ziekten te overwinnen is koorts. Door de verhoging van de temperatuur verlopen alle stofwisselingsprocessen sneller. Bij koorts van 39,5 of hoger worden bacteriën, virussen en gifstoffen sneller geëlimineerd. Tevens leert het lijf zich te weren tegen ziekteverwekkers. Door stelselmatig koorts te onderdrukken met bijvoorbeeld paracetamol, ontneem je het kind de mogelijkheid om met ziekte om te leren gaan. Je geeft het afweermechanisme als het ware het signaal dat het niet goed werkt.
Bovendien: wanneer je de koorts drukt met paracetamol stopt dat afbraakproces van de toxinen etc. Dat proces werkt optimaal rond 39,5. Wanneer de koorts niet hoog genoeg was kwakkelt een kind vaak langer door, doordat ziekteverwekkers niet goed uitgeschakeld werden. Bij 38,5 denk ik altijd: “Jammer, nog niet hoog genoeg.”
Vanaf 40,8 begint het echt aan de hoge kant te worden. Een temperatuur van 42,0 wordt echt gevaarlijk, vooral als de koorts heel snel gestegen is. Maar wees in het algemeen niet bang voor koorts. Wij en onze kinderen hebben het nodig.
Kortom, koorts is over het algemeen een gezonde reactie van het afweermechanisme tegen ziekteverwekkers. Koorts zelf is geen ziekte. Daarbij is het wel belangrijk om goed naar het kind te blijven kijken en, als je het niet vertrouwt, advies te vragen bij de homeopaat of huisarts.
Wanneer de koorts langer aanhoudt dan 48 uur of wanneer de koorts hoger is dan 39,9 graden, is het goed om homeopathisch te behandelen, althans een homeopaat te vragen om mee te gaan kijken. Behandel in grote lijnen een koorts niet zolang dat niet tot gevaarlijke hoogte (boven 40,8) gestegen is.
Vaak zie je als het kind een koortsende ziekte heeft doorgemaakt, dat het een ontwikkelingsprongetje maakt. Het kijkt wijzer uit de oogjes, het praat beter of een motorische vaardigheid gaat ineens veel beter. Het is net alsof het een te krap jasje heeft uitgedaan waardoor de ontwikkeling sneller door kon gaan.
Begeleiding bij een koortsende ziekte
Als de huid van de armen en benen (met name de kuiten) koel aanvoelt en de koortsthermometer 38,5 aangeeft, dan kun je er zeker van zijn dat de temperatuur nog zal stijgen. Kuiten en voeten worden pas heet, als de temperatuursstijging voorbij is en het lichaam warmte wil gaan afstaan.
Dek het kind in deze eerste fase warm toe en geeft het wat warme thee te drinken. Tijdens de temperatuurstijging voelen kinderen zich vaak niet lekker en geven gemakkelijk over. Vaak klagen ze over hoofdpijn en/of buikpijn. Dit verdwijnt vaak als de koorts het hoogtepunt heeft bereikt. Dwing het kind niet tot eten, maar geef eventueel, als het kind daar zin in heeft, wat warme thee.
Ga in deze eerste fase niet over tot het geven van koortsremmende medicatie, geef geen paracetamol en behandel dit ook niet met homeopathische medicijnen. Wacht rustig af, zorg goed voor je kind en blijf dicht bij.
Voelt de huid tot en met de kuiten heet aan, dan is bij een temperatuur vanaf 39 graden een kuitwikkel aan te raden. Hiermee helpt u het lichaam om overtollige warmte via de huid af te staan. Je laat de koorts dan rustig doorgaan en je leidt te hoge temperaturen af. Kuitwikkels nooit aanleggen bij koele kuiten en/of koude rillingen, zelfs niet als de koorts dan al hoog is. Je kunt bij hoge temperatuur (rond 40 etc.) de beentjes met een koele uitgeknepen washand afwassen en uit zichzelf laten drogen. Nu niet meer warm toedekken, maar een lakentje erover, desnoods een dun dekentjes, maar niet te warm.
Wil je echt natuurgeneeskundig aan de gang? Doe dan dit:
Kuitwikkels niet ijskoud maar koel aanleggen. Dunne katoenen doeken (bijv. een katoenen luier) in koel water dompelen en goed uitwringen. Vanaf de voet, inclusief de tenen en de hielen, tot onder de knie het been redelijk strak inwikkelen. De wikkel met een moltondoek of handdoek stevig vastmaken. Daaromheen een strak aangelegde wollen doek of een grote wollen sok. Het kind tijdens de behandeling licht toedekken. Bij hoge koorts de wikkels om de 10 minuten wisselen, ze zijn dan al warm. Na drie keer wisselen een half uur pauze inlassen.
Stop met de wikkels als de voeten tijdens de behandeling koud worden.
Geef bij hoge koorts zonder diarree veel vocht te drinken (bijv. water of thee met een beetje suiker of honing, half verdund vruchtensap, diksap e.d ). Geef het licht verteerbaar eten met weinig vet en eiwit. Geef liever geen zoetigheid, chips of noten. In deze fase valt het kind vaak in gewicht af, maar dat haalt het later weer snel in.
Als je je bezorgd maakt, neem dan contact op met je homeopaat of je huisarts.
Waak er echt voor om paracetamol te gaan geven. In de meeste gevallen is dat niet nodig, in tegendeel, je stopt de koorts en het ontgiftingsproces.
Geef ook geen homeopatisiche mixen als Viburcol etc.
Ouders gaan dat doen omdat ze hun kind niet ziek willen zien. Een kind is veel meer gebaat met zorg en nabijheid. Viburcol is een heel rare mix en natuurlijk daalt de koorts en valt je kind in slaap, maar dat is nou net wat je niet moet hebben. Ik weet dat dit een lastig bericht voor je is, maar ik meen het echt. Viburcol spekt de zakken van de fabrikanten en draagt in het geheel niet bij aan de gezondheid van jouw kind. Indien nodig (als de koorts echt ver boven de 40 is, en het niet goed gaat met je kind) kan het ziekteproces ondersteund worden met een passende homeopathische remedie.
Mijn advies: leer omgaan met koorts en zie het als fantastische actie van het organisme om opruiming te houden. Blokkeer dat proces niet.
Tekst: Arjen Pasma; Klassiek Homeopaat, o.a. voor artsen zonder grenzen en docent homeopathie